Przepisy

d1

Sernik

Składniki:

4 kostki serka śmietankowego OSM
15 dag cukru
4 jajka
1/2 litra śmietany kremówki
1 cukier wanilinowy
torebka budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrami. Dodaj ser, mąki, budyń, proszek do pieczenia.
Wszystko razem wymieszaj. W oddzielnej misce ubij kremówkę i białka.
Masę serową delikatnie wymieszaj z kremówką i białkami. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej całą masę.Włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) piecz, aż wierzch będzie złocisty.

d2Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 25 dg pieczarek
  • smietana (około połowy opakowania)
  • cebulka
  • sól,
  • pieprz
  • sos 4 sery z brokułami (fix knorr)

 

Przygotowanie

  1. Jak przyrządzić:
  2. Filet umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć mięso na gorącym tłuszczu. Dodać posiekaną cebulkę i pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć około 15 minut. Zalać 1/2 szklanki wody i dusić aż do miękkości. Dodać śmietanę i przyprawy. Podgrzewać, aż sos się zredukuje.

 

d3Serniczki z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 600 g białego twarogu OSM
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% OSM
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 1 garść malin

 

Spód:

  • 3 białka
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g płatków migdałowych
  • 20 g kakao
  • 5 g gorzkiej czekolady

 

Wierzch:

  • 250 g śmietanki kremowej 30% OSM
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść malin

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: średni

Porcja: 12

 

Przygotowanie:
Płatki migdałowe oraz czekoladę kroimy na drobne kawałki lub mielimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę .

Pod koniec miksowania na wolnych obrotach  dodajemy po łyżce cukru pudru.

Łączymy masę z z migdałami, czekoladą i kakao za pomocą drewnianej łyżki.

Całość wykładamy na dno foremek na muffinki lub babeczki wypełnione papilotkami i wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni (termoobieg)

 Spód serniczków ma być zbity i wyrównany, więc jeśli masa wyrośnie podczas pieczenia należy ją ubić za pomocą łyżeczki.

 

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia.

600g twarogu łączymy z łyżką maki ziemniaczanej , miksując na wolnych obrotach.

Ciągle mieszając dodajemy śmietankę 30%, cukier puder, jajko oraz roztopioną białą czekoladę.

Na upieczonych spodach układamy kilka malin, następnie wykładamy masę serową i pieczemy  ok. 25 minut w temp. 150 stopni z para, tzn ustawiając na dnie piekarnika naczynie z gorącą wodą.
Po wystygnięciu serniczków ubijamy śmietankę kremówkę 30%, pod koniec dodając cukier puder.

Wykładamy śmietankę 30% na serniczki i przyozdabiamy malinami. 

Składniki na ciasto:sadasda
220 g mąki tortowej
120 g masła ekstra OSM Jarocin
50 g cukru pudru
1 żółtko

 

Składniki na krem:
500 g  serka śmietankowego Osm Jarocin
250 g śmietanki 30% Osm Jarocin
2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto razem zagnieść i wykleić formę do tarty.
Piec ok 20 minut w temp. 180 stopni.
Kremówkę ubić z cukrem i zmiksować razem ze serkiem śmietankowym.
Wyłożyć krem na ciasto i udekorować owocami.
Smacznego!