Krem szpinakowo-porowy

Krem szpinakowo-porowy

Składniki:

  • 150 gr por

  • 250 gr szpinaku100 gr

  • cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 gr masła

  • 100 ml śmietany 12%

  • 1,2 l wody

  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony por i liście szpinaku. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy uwolni się aromat warzyw dodać wodę i zagotować. Nabierką wziąć troszkę bulionu do miseczki i połączyć go ze śmietaną (w ten sposób nie zważy się pod wpływem temperatury). Następnie wlać do garnka zawartość miseczki i wymieszać. Podgotować jeszcze chwilę – doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną zupę na końcu zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.