Krem szpinakowo-porowy
Składniki:
-
150 gr por
-
250 gr szpinaku100 gr
-
cebula
-
1 ząbek czosnku
-
50 gr masła
-
100 ml śmietany 12%
-
1,2 l wody
-
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony por i liście szpinaku. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy uwolni się aromat warzyw dodać wodę i zagotować. Nabierką wziąć troszkę bulionu do miseczki i połączyć go ze śmietaną (w ten sposób nie zważy się pod wpływem temperatury). Następnie wlać do garnka zawartość miseczki i wymieszać. Podgotować jeszcze chwilę – doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną zupę na końcu zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.