Meksykański gzik z pieczonym ziemniakiem i czosnkiem
Składniki (na 2 porcje):
-
połowa dużej kostki twarogu półtłustego,
-
4 łyżki śmietany 12%,
-
świeży szczypiorek – pęczek,
-
1 mała cebula – połówka,
-
1 świeża papryka chili ostra – 4-5 plasterków (bez pestek),
-
4 ziemniaki duże,
-
1 duża główka czosnku,
-
sól,
-
pieprz,
-
rozmaryn – gałązka,
-
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ze skórką gotujemy 8 minut, odcedzamy i nacinamy skórkę na grubość 2-3 mm w równe paski. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główkę czosnku przecinamy na pół – tak aby uzyskać dwie ładne połówki – nie obieramy – ze skórką – układamy połówki obok ziemniaków w naczyniu – dorzucamy rozmaryn i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 20 minut (co jakiś czas sprawdzamy i polewamy czosnek i ziemniaki oliwą z naczynia).
W czasie kiedy czosnek i ziemniaki się pieką – ser rozgniatamy w miseczce, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w małą kostkę cebulkę oraz chili ( drobno posiekane ) – wszystko mieszamy. Dokładamy 4 łyżki śmietany 12% do uzyskania konsystencji kremowej sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po wyciągnięciu ziemniaków i czosnku na talerzu nakładamy najpierw – gzik, na nim kładziemy ziemniaki i z boku czosnek ( który po usmażeniu łatwo wyjdzie ze skórki i będzie bardzo kremowy )
Ważne – czosnek nie może być spalony bo będzie gorzki.