Sernik limonkowy
Składniki:
-
250 gr twarogu półtłustego
-
100 ml mleka
-
150 ml śmietany 30% 100 ml
-
soku z limonki
-
50 gr cukru
Kruszonka do dekoracji:
-
50 gr cukru
-
50 gr mąki pszennej
-
50 gr mąki migdałowej
-
40 gr masła
Sok truskawkowy:
-
200 gr cukru
-
500 gr truskawek
-
owoce (maliny/ borówki/ truskawki) do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mleko ze śmietaną i cukrem zagotować. Odstawić na bok.
Twaróg i sok z limonki zmiksować razem. Następnie połączyć twaróg z przygotowanym wcześniej mlekiem, śmietaną i cukrem. Ponownie wymieszać wszystkie składniki w mikserze – na średnich obrotach.
Wymieszane składniki przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do lodówki na 2,5 godziny.
Kruszonka
Cukier, mąkę migdałową i mąkę pszenną wymieszać razem. Dodać masło w temperaturze pokojowej – tak aby łatwo połączyło się z przygotowaną mieszanką. Uformowaną masę rozkruszyć na blaszce i piec w piekarniku w 180 st C przez 35 minut – co 10 minut przerzucając łyżką kruszonkę, aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Po wyciagnięciu z pieca – wystudzić.
Sos truskawkowy
Cukier i truskawki pocięte na kawałki gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Następnie wystudzić.
Uszykować szklane miseczki, na dnie ułożyć kruszonkę. Następnie włożyć sernik i udekorować go owocami i polać sosem truskawkowym.