Certyfikat Jakość Tradycja
„Jakość Tradycja” jest to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość lub recepturę, przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania danego produktu. Ten system jakościowy został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za krajowy system jakości żywności.
Masło ekstra tradycyjnie wyrabiane z Jarocina
Do wyrobu masła extra, niezmiennie od kilkudziesięciu lat, wykorzystuje się mleko krowie, od lokalnych dostawców
Dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji masło extra posiada charakterystyczny smak i aromat. Produkt ten pozbawiony jest jakichkolwiek dodatków do żywności. Walorem masła ekstra jest jego lekko kwaskowaty smak oraz „orzechowy” aromat uzyskiwany w wyniku metabolicznej aktywności mikroflory dodanych kultur bakteryjnych. Związana jest ona z biologicznym dojrzewaniem śmietanki przeznaczonej do zmaślania.
Masło extra tradycyjnie wyrabiane z Jarocina to cenione przez konsumentów wysokiej jakości masło bez żadnych domieszek tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się wspaniałym aromatem i smakiem czystego prawdziwego masła. Masło ekstra zawiera witaminy A, D, E i K.
Stołowy śmietankowy tradycyjnie wyrabiany z Jarocina
Stołowy śmietankowy z Jarocina należy do sztandarowych produktów jakimi może pochwalić się Mleczarnia w Jarocinie.
Kiedyś nazwa Masło stołowe śmietankowe, dziś ze względu na przepisy prawne związane z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej nosi nazwę Stołowy śmietankowy ( nabiałowy tłuszcz mleczny). Jednak pomimo zmiany nazwy jest to nieustannie ten sam produkt. Nadal wyrabiany tradycyjną metodą periodyczną w 63 letniej maselnicy wykonanej ze stali kwasoodpornej. Zawiera 74% tłuszczu i żadnych innych dodatkowych składników. Surowcem do produkcji nabiałowego tłuszczu mlecznego- Stołowego śmietankowego jest śmietanka przygotowana z mleka krowiego pochodzącego tylko i wyłącznie z polskich gospodarstw, które są nadzorowane przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną.
Charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem i walorami odżywczymi. Stołowy śmietankowy z Jarocina jest alternatywą dla tradycyjnego masła extra dla osób jednocześnie dbających o zdrowy styl odżywiania.
Twaróg półtłusty „krajanka” z Jarocina
Twaróg półtłusty-krajanka z Jarocina od dziesiątek lat wytwarzany jest niezmiennie tą samą metodą, przy zachowaniu powtarzalności surowcowej. Na tradycyjny charakter Twarogu półtłustego- krajanka z Jarocina wpływa przede wszystkim tradycyjna metoda wytwarzania, łącznie z ręcznym pakowaniem, a także surowiec pochodzący od polskich dostawców.
Wyrób twarogu według dawnych, tradycyjnych receptur pozwala na uzyskanie lepszych walorów smakowo- zapachowych, tj. niepowtarzalnego czystego mlekowego smaku i aromatu świeżego twarogu, niezmiennie tego samego od lat.
Na szczególna jakość twarogu półtłustego krajanka z Jarocina ma z pewnością wpływ brak barwników oraz jakichkolwiek dodatków do żywności. Do produkcji Twarogu półtłustego potrzebne są także odpowiednio dobrane szczepy bakteryjnych kultur starterowych, które wpływają w dużej mierze na przebieg dalszych etapów produkcji oraz na smak i zapach gotowego wyrobu.
Śmietanka kremowa 30% z Jarocina
Śmietanka kremowa 30% z Jarocina produkowana przez Okręgową Spółdzielnie Mleczarską w Jarocinie to tradycyjny produkt na rynku mleczarskim. Śmietanka 30% z Jarocina nie posiada żadnych substancji konserwujących, jej trwałość przedłużana jest dzięki procesowi pasteryzacji oraz przed hermetyczne zamknięte. Na tradycyjny charakter Śmietanki kremowej 30 % z Jarocina wpływa przede wszystkim tradycyjna metoda wytwarzania, a także surowiec pochodzący od polskich dostawców. Proces technologiczny śmietanki kremowej 30 % pozostaje niezmienny od dziesiątek lat. Poddana jest wysokiej pasteryzacji (95 2º C), dzięki czemu zachowuje walory smakowe i zapachowe. Klienci cenią produkt ze względu na brak substancji konserwujących oraz użycia do produkcji mleka wyłącznie z polskich, lokalnych gospodarstw.
Maślanka naturalna z Jarocina
Maślanka naturalna z Jarocina produkowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie charakteryzuje się brakiem barwników oraz jakichkolwiek dodatków do żywności. Z technologicznego punktu widzenia jest ona produktem ubocznym powstałym w wyniku zmaślania śmietany poddanej wcześniej dojrzewaniu fizycznemu i biologicznemu. Maślanka naturalna ze względu na skład: niską zawartość tłuszczu, stosunkowo dużą zawartość fosfolipidów, oraz dodatek bakterii fermentacji mlekowej jest produktem lekkostrawnym, 2-3 krotnie szybciej niż inne produkty rozkładającym się w przewodzie pokarmowym. Fosfolipidy zawarte w niej chronią i wspomagają pracę wątroby. Wpływa ona korzystnie na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom. Latem dobrze gasi pragnienie.