Sernik limonkowy

Sernik limonkowy

Składniki:

  • 250 gr twarogu półtłustego 

  • 100 ml mleka

  • 150 ml śmietany 30% 100 ml

  • soku z limonki

  • 50 gr cukru

    Kruszonka do dekoracji:

  • 50 gr cukru

  • 50 gr mąki pszennej

  • 50 gr mąki migdałowej

  • 40 gr masła

    Sok truskawkowy:

  • 200 gr cukru

  • 500 gr truskawek

  • owoce (maliny/ borówki/ truskawki) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mleko ze śmietaną i cukrem zagotować. Odstawić na bok.

Twaróg i sok z limonki zmiksować razem. Następnie połączyć twaróg z przygotowanym wcześniej mlekiem, śmietaną i cukrem. Ponownie wymieszać wszystkie składniki w mikserze – na średnich obrotach.

Wymieszane składniki przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do lodówki na 2,5 godziny.

Kruszonka

Cukier, mąkę migdałową i mąkę pszenną wymieszać razem. Dodać masło w temperaturze pokojowej – tak aby łatwo połączyło się z przygotowaną mieszanką. Uformowaną masę rozkruszyć na blaszce i piec w piekarniku w 180 st C przez 35 minut – co 10 minut przerzucając łyżką kruszonkę, aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Po wyciagnięciu z pieca – wystudzić.

Sos truskawkowy

Cukier i truskawki pocięte na kawałki gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Następnie wystudzić.

Uszykować szklane miseczki, na dnie ułożyć kruszonkę. Następnie włożyć sernik i udekorować go owocami i polać sosem truskawkowym.