Serniczki z białą czekoladą i malinami

Serniczki z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 600 g białego twarogu OSM
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% OSM
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 1 garść malin

Spód:

  • 3 białka
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g płatków migdałowych
  • 20 g kakao
  • 5 g gorzkiej czekolady

Wierzch:

  • 250 g śmietanki kremowej 30% OSM
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść malin

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni
Porcja: 12

Płatki migdałowe oraz czekoladę kroimy na drobne kawałki lub mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania na wolnych obrotach dodajemy po łyżce cukru pudru.

Łączymy masę z z migdałami, czekoladą i kakao za pomocą drewnianej łyżki. Całość wykładamy na dno foremek na muffinki lub babeczki wypełnione papilotkami i wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (termoobieg).

Spód serniczków ma być zbity i wyrównany, więc jeśli masa wyrośnie podczas pieczenia należy ją ubić za pomocą łyżeczki.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia.

600g twarogu łączymy z łyżką mąki ziemniaczanej, miksując na wolnych obrotach.

Ciągle mieszając dodajemy śmietankę 30%, cukier puder, jajko oraz roztopioną białą czekoladę.

Na upieczonych spodach układamy kilka malin, następnie wykładamy masę serową i pieczemy  ok. 25 minut w temp. 150 stopni z para, tzn. ustawiając na dnie piekarnika naczynie z gorącą wodą.
Po wystygnięciu serniczków ubijamy śmietankę kremówkę 30%, pod koniec dodając cukier puder.

Wykładamy śmietankę 30% na serniczki i przyozdabiamy malinami.