Serniczki z białą czekoladą i malinami
Składniki:
- 600 g białego twarogu OSM
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30% OSM
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g białej czekolady
- 1 garść malin
Spód:
- 3 białka
- 70 g cukru pudru
- 90 g płatków migdałowych
- 20 g kakao
- 5 g gorzkiej czekolady
Wierzch:
- 250 g śmietanki kremowej 30% OSM
- 3 łyżki cukru pudru
- garść malin
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni
Porcja: 12
Płatki migdałowe oraz czekoladę kroimy na drobne kawałki lub mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania na wolnych obrotach dodajemy po łyżce cukru pudru.
Łączymy masę z z migdałami, czekoladą i kakao za pomocą drewnianej łyżki. Całość wykładamy na dno foremek na muffinki lub babeczki wypełnione papilotkami i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (termoobieg).
Spód serniczków ma być zbity i wyrównany, więc jeśli masa wyrośnie podczas pieczenia należy ją ubić za pomocą łyżeczki.
W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia.
600g twarogu łączymy z łyżką mąki ziemniaczanej, miksując na wolnych obrotach.
Ciągle mieszając dodajemy śmietankę 30%, cukier puder, jajko oraz roztopioną białą czekoladę.
Na upieczonych spodach układamy kilka malin, następnie wykładamy masę serową i pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 stopni z para, tzn. ustawiając na dnie piekarnika naczynie z gorącą wodą.
Po wystygnięciu serniczków ubijamy śmietankę kremówkę 30%, pod koniec dodając cukier puder.
Wykładamy śmietankę 30% na serniczki i przyozdabiamy malinami.